Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Kuşadasi.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In Turkije betaalt u met de Nieuwe Turkse Lira, maar in de meeste toeristische plaatsen kunt u ook met euro’s betalen. Winkeliers vinden dit vaak zelfs prettiger en bieden, om u aan te moedigen met euro’s te betalen, meestal een gunstiger prijs in euro aan.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

U kunt in Kuşadasi gewoon bellen met uw mobiele telefoon, maar u kunt natuurlijk ook gebruik maken van openbare telefoons. Hiervoor heeft u een telefoonkaart nodig, die u bij het postkantoor of een kiosk kunt kopen.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voordat u naar Turkije gaat moet u allereerst controleren of uw difterie, polio, tyfus en tetanus inentingen in orde te zijn. Tijdens uw vakantie kunt u het beste altijd goed nagaan of uw vlees niet te rauw is, want dit komt, zeker wanneer u gegrild vlees bestelt, voor en u kunt hier erg ziek van worden. Iets anders waar u op moet letten is dat de zon met name in de zomermaanden zeer sterk is en u zich om u tegen de zon te beschermen goed en regelmatig in moet smeren. Wanneer u tijdens uw vakantie medische zorg nodig heeft, kunt u het beste uw verzekeringsmaatschappij raadplegen en hen vragen naar welk ziekenhuis u het beste kunt gaan.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hoewel Turkije een veilige bestemming is, is het altijd goed om bedachtzaam te zijn op zakkenrollers, zeker op drukke plaatsen. Daarnaast is het raadzaam uw waardevolle spullen in een kluis in uw accommodatie achter te laten. Tot slot kent Turkije al tijden een probleem met drugskoeriers. Vaak worden toeristen gestrikt om pakketjes te vervoeren. Neemt u daarom nooit een pakketje van een vreemde aan om dit te vervoeren. Het is tevens onverstandig lifters mee te nemen.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Kuşadasi:

  • Turkije is een islamitisch land en u doet er goed aan u zich hier tijdens uw vakantie bewust van te zijn, zeker wanneer u een dag de toeristische badplaatsen achter u laat en het meer traditionele achterland intrekt. Wanneer u de plaatselijke bevolking iets wilt vragen kunt u het beste iemand van hetzelfde geslacht aanspreken. Vrouwen die alleen reizen kunnen in het binnenland het beste kleding dragen, die niet teveel bloot laat zien. Dit wordt meestal niet gewaardeerd en uit respect voor de plaatselijke cultuur kunt u daarom beter wat meer bedekken, dan u in Nederland misschien gewend bent. Wanneer u een moskee wilt bezoeken geldt dat uw schouders en armen bedekt moeten zijn en u een hoofddoek moet dragen.
  • Omdat het voltage in Turkije net als in Nederland 220 volt bedraagt passen Nederlandse stekkers over het algemeen op de stopcontacten in Kuşadasi. Tijdens uw vakantie kan het voorkomen dat de stroom uitvalt, maar meestal wordt dit probleem snel opgelost.
  • Winkelen kan in Turkije haast niet los gezien worden van afdingen. Gaat u winkelen, dan moet u afdingen anders betaalt u zonder twijfel veel te veel. Dit geldt overigens niet voor de moderne winkelcentra en supermarkten in Kuşadasi. Hier betaalt u een vaste prijs.
  • Nudisme is verboden in Turkije.